Arganovník a jeho najznámejší druh Argánovník tŕnitý Argania spinosa, je malý strom rastúci takmer výhradne v juhozápadnej časti Maroka, pár stromov sa vyskytuje aj na území Grécka. Strom argánie patrí medzi ohrozené druhy, preto sú marockej arganový lesy zapísané do Biosférickej rezervácie UNESCO.

Zo stromu sa ručne zbierajú jeho plody, teda oriešky, z ktorých sa ďalej lisuje arganový olej, prezývaný elixír krásy. Existujú dva druhy arganového oleja - jedlý a kozmetický. Jedlý, ktorý sa lisuje z jemne pražených orieškov, má hnedú farbu a vôňu orieškov. Kozmetický je buď panenský, ten sa lisuje za studena z nepražených orieškov, je zlatisto zafarbený a bez vône. Druhý sa vyrába priemyselne, rozpúšťaním dovezených jadier argánie a slúži ako ingrediencia pre výrobu šampónov alebo krémov. Obsahuje triglyceridy, mastné kyseliny (kyselina olejová, linolénová, palmitová a stearová, teda omega 3 a omega 6) a vitamín E. 

Na kozmetické účely sa používa olej lisovaný za studena. V kozmetickom priemysle je arganový olej využívaný pre vysoké percento účinných látok (tokoferoly, karotén, esenciálne mastné kyseliny vitamín A, E a F).

  • Vitamín A podporuje obehový cievny systém. 
  • Vitamín E je silný protizápalový antioxidant, ktorý chráni bunky pred UV žiarením. Čím zabraňuje ich degradácii a spomaľuje ich starnutie. 
  • Vitamín F hydratuje pokožku a spomaľuje proces starnutia buniek pokožky. 
  • Vysoký obsah tokoferolov chráni pokožku a vlasy pred voľnými radikálmi, pričom aktívne spomaľujú proces starnutia. 
  • Arganový olej je používaný pri liečbe kožných ochorení, ekzémoch, akné, popáleninách. 
  • Arganový olej zmierňuje svrbenie vlasovej pokožky, znižuje suchosť pokožky a vlasom dáva vitalitu, silu, lesk a hebkosť. 
  • Arganový olej je veľmi dobre znášaný aj citlivou pokožkou. 
  • Aj pleť zvyčajne zle reagujúca na akékoľvek mastné prípravky ho vo väčšine prípadov znesie - má veľmi nízku komedogennosť, niektoré štúdie ho dokonca odporúčajú pri liečbe aknóznej pleti. 
  • Zároveň sa dokáže starať o pokožku suchú a upokojiť pleť po opaľovaní. 

ARGANOVÝ OLEJ JE VEĽMI UNIVERZÁLNY KOZMETICKÝ ZÁZRAK

Na zopakovanie, najdôležitejšie účinky arganového oleja na pokožku:

  • anti-aging účinky, 
  • obnovuje vitalitu unavenej pokožky, 
  • hydratuje, zvláčňuje, vyhladzuje, podporuje regeneráciu pokožky, 
  • ničí voľné radikály a chráni ju tak pred poškodením. 
  • je to silný antioxidant a urýchľuje hojenie povrchových poranení. 
  • Marocké ženy už po stáročia používajú arganový olej terapeuticky na kožné zápaly, ekzémy, lupienku, akné alebo aj extrémne suchú pokožku. 
  • nie je komedogenny a je vhodný na všetky typy pleti, zvlášť na tú citlivú, podráždenú, poškodenú, suchú a zrelú. Prácu urobí aj na mastnej pokožke, pretože reguluje tvorbu mazu.

Účinky arganového oleja na vlasy a vlasovú pokožku:

  • Tiež sa odporúča na vlasovú pokožku pri svrbení a nadmernom padaní vlasov, možno ho naniesť aj na končeky ako prevenciu proti štiepeniu. 

Jedlý arganový olej je vhodný k priamej konzumácii alebo len krátkemu vyprážanie, inak dochádza k jeho znehodnoteniu.

  • Chráni pred kôrnatením tepien a nádorovým ochorením čriev, pankreasu, prsníka, maternice a prostaty, znižuje cholesterol, podporuje funkciu pečene a vylučovanie žlče.
Zdroj: Wikipedia. Internet.