Veríme v silu prírody

Arganový olej v prírodnej kozmetike

Arganovník trnitý v Maroku

Arganový strom

Arganovník (Argania) je rod z čeľade sapotovité (Sapotaceae). Jeho jediným druhom je arganovník tŕnistý (Argania spinosa). Je to ostnitý strom z Maroka.

VÝSKYT: Arganovník bol kedysi v severnej Afrike bežným stromom. Dnes sa však vyskytuje len v Maroku, presnejšie v okolí miest As-Sawíra (Essaouria) a Agadir, na ploche cca 700 000 až 800 000 hektárov. Výnimočne sa dá arganový strom objaviť aj v Alžírsku a Izraeli. Keďže sa nedarí vysadiť a vypestovať ho inde vo svete, je veľmi vzácny. Preto sú oblasti výskytu tohto stromu pod ochranou Unesco.

Arganovník je veľmi podobný olivovníku. Dorastá do výšky 8 až 10 metrov a môže sa dožiť dokonca až 200 rokov. Strom má pokrútené a hrboľaté vetvy aj kmeň, čo má veľký význam pre miestne kozy.

Arganové orechy na arganový olej

Arganové orechy

Plody – arganové orechy - sú podobné olivám, sú však väčšie a po dozretí žlté. Dozrievajú v júni a v júli. Majú šupku a dužinu, vo vnútri ktorej sa nachádza veľmi tvrdá škrupina. V nej sa zas nachádza jedno (maximálne tri) semienko tvaru mandle. Práve to je na arganovom strome najvýznamnejšie. Vyrába sa z neho totiž arganový olej. Význam marockých kôz sa spája práve s výrobou oleja. Kozy sa totiž živia mäsitou časťou plodov – šupkou a dužinou. Po tom, čo celý orech prejde ich tráviacim ústrojenstvom, vylúčia škrupinu so semienkom.

Získavanie jadierok z arganových orechov

Získavanie semien 

Výroba arganového oleja je pomerne náročná. Olej sa získava z plodov arganovníka, ktorých sa na výrobu litra oleja spotrebuje až 30 kg. Aj preto je tento olej drahší, ako napríklad olivový. Výrobné tradície pochádzajú od marockého kmeňa Berberov, ktorí arganový olej používajú už mnoho rokov. Zber plodov a výroba oleja prebieha výhradne ručne. Nazbierané plody – arganové orechy sa najskôr nechajú usušiť na slnku. Potom sa roztlčú a škrupina sa odstráni. Získané semená je potrebné rozdrviť pomocou kamenných mlynov. Takto upravené semená sa miešajú s vodou a nakoniec lisujú. Tak vzniká vzácny zlatožltý olej. Ak sa semená pred rozdrvením pražia, získava sa tak potravinársky arganový olej. Ak lisovanie prebieha za studena, olej je vyrábaný na kozmetické účely. V prípade, že by tradičný ručný postup výroby nebol dodržaný, olej by si nezachoval všetky účinné látky.



Zbieranie arganových orechov na výrobu arganového oleja

Zbieranie arganových orechov

Berberské ženy sú pri výrobe arganového oleja organizované v komunitách. Aj vďaka tejto ťažkej práci a vysokému svetovému dopytu po pravom arganovom oleji sa však zvyšuje kvalita ich života a aj života ich rodín. Výroba prebieha v súlade s podmienkami „fair trade“, teda spravodlivého obchodu. Ženy dostávajú za svoju prácu náležitú mzdu a majú dobré pracovné podmienky.

Zloženie arganového oleja

Bioaktívne zložky

Vitamín A, vitamín E – arganový olej je najbohatší prírodný zdroj vitamínu E.Vďaka obsahu vitamínov A a E je účinným prostriedkom starostlivosti o pleť.

Vitamín F – taktiež účinný v starostlivosti o pokožku. Má takzvaný „anti aging“ efekt, udržuje teda mladistvý vzhľad pleti.

Esenciálne mastné kyseliny – arganový olej obsahuje kyselinu stearovú, kyselinu olejovú, kyslinu linolénovú a ďalšie, v pomere 20% nasýtených a 80% nenasýtených mastných kyselín.

Skvalen – účinný pri liečbe kožných ochorení, aj ako prevencia rakoviny kože.

Karotenoidy – prírodné antioxidanty účinné vo viacerých smeroch – ako prevencia rakoviny pľúc, prostaty, zažívacieho traktu, či ako prostriedok na znižovanie cholesterolu.

Steroly – látky, ktoré sa v iných olejoch takmer nevyskytujú. Majú za úlohu chrániť srdce a znižovať hodnoty cholesterolu.

Použitie arganového oleja

Použitie arganového oleja

Arganový olej ako liek. Liečivé účinky arganového oleja sú známe najmä pri problémoch a kožných ochoreniach ako lupienka, atopické ekzémy, hnisavé zápaly kože, ale aj akné. Napriek tomu, že je arganový olej mastný, do pokožky sa rýchlo vstrebe a neupcháva póry. Účinný je tiež pri liečbe zranení kože, preležanín a dokonca aj popálenín. Má antiseptické účinky.

Arganový olej a pleť. Vďaka obsahu vitamínov A, E, F je arganový olej mimoriadne účinný ako prostriedok pre udržanie mladistvého vzhľadu pokožky. Má totiž schopnosť napnúť pokožku, vyhladiť jemné vrásky a spevniť ju. Zabraňuje tiež starnutiu kožných buniek a udržiava vodu v pokožke. Vďaka nemu teda pleť nie je vysušená. Je prevenciou vzniku strií, či pomarančovej kože. Stačí ho pravidelne natierať na rizikové partie tela. Je vhodný pre všetky typy pokožky, dokonca aj pre pokožku detí. Odporúča sa používať ho aj namiesto denného krému.

Arganový olej a vlasy. Známe sú pozitívne účinky arganového oleja na kvalitu vlasov. Arganový olej možno použiť ako zábal alebo masku na vlasy. Výsledkom sú vlasy lesklé, pevné a ľahko upravovateľné. Pozitívne účinky má však aj na pokožku hlavy. Zabraňuje totiž tvorbe lupín.

Arganový olej a nechty. Pri problémoch so zádermi okolo nechtových lôžok a pri problémoch s lámavosťou nechtov stačí namočiť ruky do arganového oleja, či rozmasírovať olej na nechtoch a v ich okolí.

Copyright © 2013-2018 Dany Vital, s.r.o.Všetky práva vyhradené. Stránku vytvoril a prevádzkuje OPTIMAT.SK